Szybki konktakt

Czy umieszczenie menuboard w restauracji jest opłacalne?

Strona główna » Czy umieszczenie menuboard w restauracji jest opłacalne?

Sposób prezentowania menu ma ogromny wpływ na decyzje podejmowane przez klientów. Z tego względu restauratorzy tworzą atrakcyjne karty dań, używają zmywalnych tablic lub inwestują w cyfrowe menuboardy. Każde z tych rozwiązań ma swoje plusy i minusy. Z tego artykułu dowiesz się, czy warto umieścić menuboard w restauracji.

Co to jest menuboard?

Menuboardy możesz spotkać w wielu restauracjach. W Magit oferujemy klientom menuboardy w postaci podświetlanych kasetonów z grafiką w formie wydruków lub menuboardy cyfrowe. Te ostatnie składają się z kilku profesjonalnych monitorów powieszonych obok siebie na ścianie lub przymocowanych do sufitu za pomocą uchwytów i linek.

Ekrany wyświetlają informacje o serwowanych daniach lub aktualnych promocjach. Każdy z nich jest zarządzany zdalnie, z dowolnego miejsca, w którym jest dostęp do internetu.

Do czego służy menuboard w restauracjach?

Urządzenie pełni przede wszystkim funkcję informacyjną. Menuboardy mają za zadanie przyciągać uwagę klienta i prezentować kartę dań w sposób wizualnie atrakcyjny.

Na ekranach umieszcza się zdjęcia poszczególnych potraw wraz z informacją o ich cenie. Prezentowana treść może być dowolnie zmieniana w zależności od potrzeb. Dzięki menuboardom możesz szybko poinformować klienta o nowościach w menu, promocjach na wybrane dania lub pokazać, ile klient zaoszczędzi, jeśli zamiast pojedynczej pozycji w menu zamówi cały zestaw.

Jakie są zalety umieszczenia menuboard w restauracji?

To prawda, że restauracyjne menu można wydrukować lub zapisać na tablicy. Taki sposób przekazywania informacji nie generuje wysokich kosztów, ale jest też mało efektowny. Goście muszą otworzyć menu lub podejść bardzo blisko tablicy, aby zapoznać się z ofertą restauracji. Jeśli żadne danie nie wyda im się zachęcające, wyjdą z lokalu i poszukają innego miejsca.

Takiej sytuacji możesz łatwo zapobiec. Menuboardy są widoczne z daleka i można je dowolnie personalizować. Jest to komfortowe rozwiązanie dla klientów, którzy bardzo się śpieszą i nie mają czasu przeglądać papierowego menu.

Menuboardy to także świetne rozwiązanie dla osób, które nie mają śmiałości, aby zapytać kelnera o zawartość zestawu lub cenę dania. Treści wyświetlane na monitorach powinny być dobrze widoczne z każdego miejsca z sali. Wówczas zostaną bez problemu dostrzeżone przez osoby starsze lub osoby mające problemy ze wzrokiem.

Cyfrowe menuboardy to także skuteczny sposób na zainteresowanie młodszych gości ofertą restauracji. Dzieci i młodzież spędzają wiele godzin dziennie w wirtualnym świecie. Jeśli chcesz przyciągnąć do swojego lokalu rodziny z dziećmi, to menuboardy znacząco ułatwią Ci to zadanie. Kolorowe i ruchome obrazy na pewno spodobają się najmłodszym i sprawią, że będą chętnie wracać do Twojej restauracji.

Monitory możesz też wykorzystać do wyświetlania informacji o programach lojalnościowych, konkursach lub innych wydarzeniach organizowanych przez Twój lokal. Nowoczesne ekrany są przystosowane do pracy w trybie ciągłym i mogą być z powodzeniem montowane w miejscach, gdzie panują trudne warunki.

Do czego można wykorzystać menuboardy w branży gastronomicznej?

Nowoczesne menuboardy to uniwersalne rozwiązanie, które możesz wykorzystać do prowadzenia działań marketingowych na wielu poziomach. W zależności od potrzeb ekrany umieszcza się bezpośrednio nad ladą, w witrynie lub na zewnątrz lokalu. Jest to świetny sposób na zainteresowanie przechodniów ofertą restauracji, która znajduje się w centrum handlowym lub przy głównej ulicy w centrum miasta.

Cyfrowe menuboardy sprawią, że Twoja oferta będzie lepiej widoczna i wyraźnie wyróżnią Twój lokal na tle konkurencji. Dzięki nim możesz przekonać do swoich usług osoby niezdecydowane. Menuboardy ułatwiają również pracę kelnerom, ponieważ skracają czas potrzebny na podjęcie decyzji o tym, co dana osoba chce zamówić.

Monitory prezentujące menu możesz też wykorzystać do budowy wizerunku firmy. W tym celu zadbaj o to, aby na ekranie znalazło się logo firmy, odpowiednie grafika i kolorystyka, która będzie spójna z identyfikacją wizualną Twojej restauracji.

Czy menuboardy mogą poprawić efektywność sprzedaży w restauracji?

Wiele restauracji musi mierzyć się z dużą konkurencją. Klienci coraz częściej rezygnują z jedzenia na mieście na rzecz zamawiania ulubionych dań do domu. Zastanawiasz się, jak zwiększyć efektywność sprzedaży w lokalu? Wbrew pozorom, nie jest to wcale takie trudne. Poza stworzeniem atrakcyjnego wnętrza powinieneś również zainwestować w menuboardy.

Po co inwestować w menuboardy w restauracji? Według danych Networld Media Group ekrany reklamowe podnoszą sprzedaż prezentowanych produktów od 5 do nawet 10%. Oznacza to, że inwestycja w menuboardy może się zwrócić już po 7-12 miesiącach od dnia ich zakupu.

Menuboardy wyraźnie wpływają też na samopoczucie klientów i zwiększają ich satysfakcję z wizyty w lokalu. Ich obsługa jest bardzo prosta, dzięki czemu przygotowanie atrakcyjnego menu nie zajmie Ci dużo czasu. To wszystko bezpośrednio przełoży się na wyższą sprzedaż i lepsze wyniki finansowe restauracji.

Kiedy warto rozważyć umieszczenie menuboard w swojej restauracji?

Menuboardy są szczególnie polecane tym restauracjom, które mają wiele pozycji w menu i chcą je efektownie wyeksponować. Takie rozwiązanie jest ekologiczne i wygodne, dlatego doskonale sprawdzi się w nowoczesnych lokalach, które stawiają na jakość i wyjątkowo dbają o komfort klientów.

Menuboardy to optymalny wybór dla restauracji znajdujących się w popularnych kurortach i centrach handlowych. Dzięki nim Twoja oferta zostanie dostrzeżona przez większą liczbę osób. Z rozwiązań tych chętnie korzystają również duże lokale, ponieważ ułatwiają wybór dania i skracają czas obsługi pojedynczego stolika.

Inwestycja w menuboardy szybko się zwraca. Dlatego warto zdecydować się na nie, jeśli chcesz podnieść sprzedaż w swoim lokalu lub planujesz wprowadzić do menu zupełnie nowe dania. Menuboardy wpływają również na wystrój wnętrza. Ich obecność sprawia, że lokal wygląda nowocześnie i zachęcająco.

Menuboardy Magit – sprawdź nasze realizacje

Jeśli ekrany led lub kasetony mają dobrze spełniać swoją funkcję, muszą być odpowiednio zaprojektowane i prawidłowo zamontowane. W Magit mamy duże doświadczenie w tworzeniu tego typu rozwiązań. Dotychczas z sukcesem zrealizowaliśmy zamówienie na menuboardy dla restauracji Lepione, Sevi Kebab, Express Kuchnia Marche, Zdrowia Smak i wielu innych.

Nasze menuboardy mogą być montowane w poziomie lub w pionie. Dzięki zastosowaniu innowacyjnych rozwiązań ekrany są odporne na wysokie temperatury i zabrudzenia. Doskonałe parametry monitorów sprawiają, że obraz jest świetnie widoczny i przykuwa wzrok.

Zaprojektujemy dla Ciebie atrakcyjny menuboard

Inwestycja w menuboardy to jedna z najlepszych decyzji, jakie możesz podjąć! W Magit pomożemy Ci dobrać urządzenia, dzięki którym Twoja restauracja stanie się atrakcyjnym miejscem spotkań dla klientów w różnym wieku. To innowacyjne rozwiązanie jest bardzo proste w obsłudze. Nasi specjaliści krok po kroku przeprowadzą Cię przez cały proces. Zadzwoń do nas lub napisz, aby poznać szczegóły oferty.

Kontakt

Jesteś zainteresowany naszą ofertą? Porozmawiajmy

Kontakt

Magit Sp. z o.o.
ul. Sołtysowicka 27, 51-168 Wrocław

tel.: +48(71)347 73 30 +48(71)348 27 04
email: magit@magit.pl

NIP: 898-18-69-717
KRS: 0000187934, Sąd Rejonowy dla Wrocławia Fabrycznej
Kapitał założycielski: 1 990 000 PLN

Marki Grupy Magit